(FOTOREPORT) Străzile din Capitală, transformate în parcări neautorizate. Poliţia aplică amenzi, iar şoferii se plâng că nu sunt locuri amenajate

Ambuteiaje infernale din Capitală. Una dintre cauzele aglomeraţiei din trafic ar fi şi faptului că multe străzi sunt folosite ca parcări neautorizate. Poliţia împarte amenzi, dar şoferii spun că nu au altă soluţie, deoarece nu sunt parcări amenajate.

Pe străzile cu sens unic din centrul Capitalei, precum Mihail Kogălniceanu, Mihai Eminescu sau Alexei Șciusev, şoferii parchează şi pe dreapta şi pe stânga, astfel că din benzile existente, doar una sau două sunt circulabile.

„Mi-am găsit așa un loc la centru. Unde să mă parchez? De asta sunt nevoită ca și tot ceilalți ca să mă parchez pe marginea drumului, fiindcă nu este o parcare cu plată. Eu aș da 15 sau 20 de lei pentru o oră ca să am unde să mă parchez”.

„Eu acum sunt în așteptare. Aștept două secunde să vină persoana dată și plec. Eu stau în automobil, nu am plecat. Lasă să facă parcări. Vin aici oamenii, iaca, unde se pot parca?”.

Pe de altă parte, șoferii responsabili și pietonii spun că parcarea neregulamentară trebuie sancţionată dur, dar şi municipalitatea ar trebui să ofere soluţii.

„Părerea este că trebuie să fie drumurile libere, fiindcă crează probleme. Se formează trafic din cauza mașinilor parcate. Normal ar fi ca în orașele europene, adică să fie tot evacuat în afara orașului”.

„Nu e bine. Mai ales că e foarte aproape de trotuar. Oamenii trebuie să meargă, nu e plăcut. Aici e trafic intens, sunt gaze de eșapament, iar pietonii trec și miros. Asta dăunează sănătății”.

În timp ce realizam reportajul, pe strada Kogălniceanu am surprins un echipaj al poliţiei care aplica amenzi şoferilor care își parchează automobilele în locurile neautorizate. Amenzile sunt de la 700 la 900 de lei și trei puncte de penalizare.

– Chemarea a fost făcută prin 112, oficial pe această stradă, precum că mai multe mijloace de transport au fost parcate neregulamentar. Noi întreprindem măsuri pentru a depista conducătorii auto care încalcă și întocmim proces verbal.
– Deseori sunteți solicitați pe aceste străzi?
– Da, pe această stradă deseori, a comunicat inspectorul INSP al IGP, Vitalie Pahovea.

De câteva luni, pe strada Puşkin din Capitală, una dintre benzi din cele trei a fost alocată exclusiv transportului public. Pe ambele trotuare au fost instalaţi stâlpi metalici pentru a împiedica parcarea autoturismelor. Astfel de stâlpi au fost instalaţi anterior şi pe bulevardul Ştefan cel Mare din Capitală. Anterior Primăria anunța și despre intenţia de a amenaja garajul Parlamentului ca parcare publică. Totodată, autoritățile și-au propus ca strada 31 August să fie transformată în Coridor Verde, unde pietonii și bicicliștii să aibă aceleași drepturi ca și șoferii. Astfel, în perimetrul străzilor Ciuflea și Sciusev, carosabilul ar urma să fie mai îngust pentru circulația transportului, va fi amenajată o pistă pentru bicicliști, iar trotuarul pentru pietoni va fi lărgit.


Preluat de la: Publika.md