(FOTOREPORT) Semne de primăvară în ianuarie. Vezi cum arată parcurile din Chișinău la mijloc de iarnă

În calendar e iarnă, afară parcă a venit primăvară. Datorită temperaturilor ridicate de la sfârșitul lunii decembrie, unele specii de flori şi copaci au început să înflorească.

Specialiştii din domeniu susțin că acest fenomen a devenit ceva normal în ultimii ani și că în acest fel plantele se adaptează la noi condiţii climaterice. Potrivit botanistului Anatol Brazițchi, vremea caldă a fost prielnică pentru brebenoci și viole, care au înflorit în această perioadă.

ANATOL BRAZIŢCHI, botanist: „Aceste plante sunt obișnuite deja cu aceste condiții. Nu li se va întâmpla nimic. Ele pentru o perioadă sunt în hibernare, iar când temperatura se normalizează încep iarăşi să înflorească.”

Spânzul verde este o specie care înfloreşte de obicei primăvara devreme. Anul acesta planta a înmugurit în ianuarie.

ANATOL BRAZIŢCHI, botanist: „Avem aici diferite specii, unele apar mai devreme, altele mai târziu. Astea tot vor înflori și cele de acolo la fel.”

Temperaturile ridicate au influențat și dezvoltarea copacilor. Magnolia este o specie de arbust care înfloreşte la începutul lunii mai şi uneori în octombrie, dar în ultimii ani acest lucru se întâmplă deja și în perioada iernii, așa cum are loc procesul în Japonia, țara de origine. Potrivit ecologiştilor, temperaturile atipice pentru sezonul rece afectează dezvoltarea firească a plantelor.

ANATOL BRAZIŢCHI, botanist: „Sigur că înflorirea în timp de iarnă slăbeşte plantele, primăvara procesul de înflorire este mult mai modest, mai puţin abundent şi cu o decorativitate scăzută. Multe plante multianuale pot pieri din cauza încălcării acestui ciclu biologic.”

Iar locuitorii Capitalei sunt nostalgici după iernile cu zăpadă și ger.

„Da, mult timp în urmă iernile erau foarte frumoase, erau sărbători de nedescris. Considerăm că e o încălzire globală, globală.”

„Nu e chiar bine așa temperaturi. Anotimpurile trebuie să fie cu temperaturi specifice.”

Zilele trecute termometrele au indicat maxime de 12 grade cu plus. Valorile termice pozitive se vor menține până la sfârșitul săptămânii viitoare, iar din weekend vremea începe să se răcească ușor. Lunea viitoare sunt prognozate ninsori slabe. Potrivit meteorologilor, anul trecut, în această perioadă, s-au înregistrat temperaturi de 5 grade Celsius.


Preluat de la: Publika.md