FMI, îngrijorat de iniţiativa autorităţilor de la Chişinău de a reducere unele privilegii ale angajaţilor BNM

FMI îşi exprimă îngrijorarea faţă de iniţiativa autorităţilor de la Chişinău de a reducere unele privilegii ale angajaţilor Băncii Naţionale. Despre asta se menţionează într-o scrisoare adresată Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei. Reprezentanţii Executivului spun că, deocamdată, nu au primit un astfel de mesaj. 

Scrisoarea este semnată de şeful misiunii FMI în Moldova, Ruben Atoyan, şi adresată preşedintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierului Ion Chicu şi şefului statului, Igor Dodon. 

În textul acesteia, FMI dezaprobă intenţia Chişinăului de a elimina prevederile legale, prin care funcţionarilor BNM le sunt acoperite costurile de reprezentare în instanţele de judecată. Instituţia internaţională scrie că această propunere ar putea atenta la independenţa Băncii Naţionale. 

FMI mai spune că asigurarea unei protecţii legale pentru angajaţii BNM este un element-cheie ce corespunde celor mai bune practici internaţionale, care se referă la asigurarea autonomiei băncilor centrale. La final, experţii străini recomandă cu insistenţă autorităţilor de la Chişinău să alinieze Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei la standardele internaţionale. 

Scrisoarea a fost publicată pe pagina de Facebook a preşedintelui grupului parlamentar PRO MOLDOVA, Andrian Candu.

Reprezentanţii FMI la Chişinău au confirmat pentru Publika TV că au expediat o astfel de scrisoare Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei, dar au refuzat să ne trimită textul acesteia, întrucât este confidenţial. Vitalie Dragancea, consilierul prim-ministrului, a declarat că nu a văzut, deocamdată, acest demers. 

Acum două zile, premierul Ion Chicu a postat un mesaj pe Facebook în care a reproşat conducerii BNM că s-a plâns la FMI pentru faptul că statul atentează la independenţa instituţiei. În aceeaşi postare, Chicu scrie că Guvernul pregătește un proiect de lege privind reducerea privilegiilor angajaţilor BNM pe motiv că ar fi neîntemeiate.

Prim-ministrul susţine că, pe lângă salariile de sute de mii de lei pe care le primesc lunar, aceştia beneficiază, inclusiv, de serviciile avocaţilor plătiţi din banii statului. În replică, BNM susţine că toate măsurile de protecţie ale angajaţilor instituţiei corespund cerinţelor internaţionale.  

Citeşte şi: Premierul Chicu a venit cu ACUZAŢII DURE la adresa funcţionarilor de la Banca Naţională a Moldovei. REACŢIA BNM


Preluat de la: Publika.md