FMF a finalizat studiul de prefezabilitate pentru construcția unui stadion național

„Am discutat cu reprezentanții autorităților centrale și am ajuns la un consens legat de construcția unui stadion național. FMF și-a asumat angajamentul de a efectua un studiu de prefezabilitate, care va evidenția necesitatea, locația potențială, factorii tehnico-economici, precum și modalitățile de întreținere și mentenanță ale acestuia. Ne dorim să construim un complex sportiv care să găzduiască evenimente din diverse ramuri ale sportului, nu doar fotbal. Sperăm că până în toamna lui 2024 vom avea finalizat și studiul de fezabilitate, pe care urmează să îl elaboreze reprezentanții Guvernului, iar apoi să avansăm la o altă etapa a proiectului”, susține președintele FMF, Leonid Oleinicenco.

Astfel, evaluarea de prefezabilitate asumată de FMF a fost finalizată în termenii stabiliți. Raportul final urmează să fie transmis reprezentanților Guvernului. Totodată s-au stabilit următorii pași, ce includ elaborarea studiului de fezabilitate și organizarea lucrărilor de proiectare.

„Elaborarea studiului de fezabilitate ar putea dura aproximativ 6 luni. După această etapă, va începe procedura de execuție. Se consideră că modelul design&build este avantajos în acest caz pentru Republica Moldova, deoarece responsabilitatea construcției este împărțită între executant și proiectant. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este de 20 de luni, însă acesta poate varia în funcție de procedurile de avizare, care pot dura până la 3-4 luni”, spune arhitectul Nemes Karoly.

„Pentru a realiza acest studiu am avut o serie de întâlniri cu reprezentanții Primăriei, Cadastrului și ai Ministerului Infrastructurii din Republica Moldova. Provocările abia încep să fie identificate. Este necesar să înțelegem importanța unei investiții de acest fel, dar și să dezvoltăm strategii bine gândite. Construcția de stadioane nu influențează doar pe plan intern, ceea ce se întâmplă pe teren, ci și comunitatea. Oamenii din jurul unor astfel de edificii adoptă un stil de viață sănătos, copiii devin mai activi și se implică în activități sportive. Fapt demonstrat chiar de cei din Cluj, România”, menționează inginerul Dragoș Marcu.

FMF menționează, că la moment sunt identificate 5 locații posibile unde ar putea fi construit stadionul național, iar capacitatea acestuia ar fi de maxim 25.000 de locuri. Inițiativa reprezintă un pas important pentru dezvoltarea infrastructurii sportive din Chișinău și pentru promovarea fotbalului național la nivel internațional.


Preluat de la: Unimedia.info