Flurona a făcut prima victimă la Iași. Anunțul medicilor în cazul unei paciente cu dublă infecție: COVID și gripă

O femeie de 74 de ani, cu multiple co-morbidități, a murit la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, fiind internată de două zile la Anestezie și Terapie Intensivă cu diagnosticul „flurona” – gripă și COVID-19. Decesul a fost înregistrat pe 1 decembrie, dar făcut public abia astăzi de cadrele medicale.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași au anunțat că au depistat până acum două cazuri de „flurona”, dubla infecție cu COVID-19 și gripă. Este vorba de doi pacienți, un bărbat de 69 de ani și o femeie de 74 de ani, ambii din județul Iași. Niciunul nu era vaccinat anti-COVID-19 sau antigripal. iar ambele cazuri au fost foarte grave.

În cazul pacienților de la Iași, bărbatul a fost internat pe 31 decembrie și a fost externat duminică, 8 ianuarie, iar evoluția sa urmează să fie urnărită de către medicul de familie. Femeia a fost internată pe 29 noiembrie și a murit pe 1 decembrie.

„Cei doi pacienți prezentau la internare dureri musculare, febră, durere de cap și afectare pulmonară, fiind internați și diagnosticați cu dublă infecție în urma testului efectuat în cadrul laboratorului nostru, unde, dintr-o singură probă se poate diagnostica: virusul gripal, Sars-Cov-2 și virusul respirator sincițial. 

A fost confirmat diagnosticul de flurona, în cazul ambilor bolnavi), ambii necesitand încă de la internare de îngrijire în secția de Terapie Intensivă”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul unității medicale.

„În ciuda eforturilor cadrelor medicale și a terapiei administrate, în cazul pacientei dubla infectare nu a făcut decât să agraveze comorbiditățile grave de care suferea și să conducă la decesul acesteia.  Niciunul dintre pacienți nu era vaccinat. Facem în continuare apel către populație de a se imuniza atât împotriva gripei sezoniere, cât și a coronavirusului”, a mai precizat dr. Florin Roșu.

Acesta a mai punctat că, încă de la începutul pandemiei, medicii s-au întrebat dacă cele două virusuri vor coexista sau unul dintre aceștia va deveni dominant determinând o singură patologie. În cazul Flurona, spune acesta, simptomatologia este mai „zgomotoasă”, determinând forme cu o severitate crescută.

„Se pare că până la varianta Omicron, nu a existat această coinfecție, fiind o particularitate a acestei subvariante a Coronavirusului dublată de nerespectarea măsurilor de prevenție”, a mai spus managerul.


Preluat de la: Publika.md