FINAL DE MISIUNE ÎN MEDITERANA: Nava turcă de prospecţiuni a revenit în port

Criza din Mediterana dintre Turcia şi Grecia pare să se detensioneze: nava turcă de prospecţiuni trimisă pentru explorări de gaze în zona revendicată de Atena şi-a încheiat misiunea şi s-a întors în port. Guvernul elen consideră că este un prim pas al Ankarei de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale.

La mijlocul lunii trecute, Turcia anunţa că în perioada 18 august – 15 septembrie va face explorări în Marea Mediterană şi a recomandat evitarea perimetrului respectiv.

Acțiunile Turciei au fost calificate de greci drept destabilizatoare și o amenințare la adresa păcii regionale. Ambele ţări au trimis nave militare şi elicoptere în zonă, ceea ce a crescut riscul producerii unui incident nedorit.

Consiliul Uniunii Europene şi-a exprimat solidaritatea cu Grecia și a cerut autorităților turce să evite escaladarea situaţiei. De cealaltă parte, liderul de la Ankara şi-a exprimat disponibilitatea la dialog, dar a menționat că explorările de gaze vor fi duse până la capăt.

Luna trecută, Turcia a anunţat descoperirea în Marea Neagră a celui mai mare zăcământ de gaze naturale din istoria ţării.

Miza acestor resurse este uriaşă în condiţiile în care Turcia importă aproape integral necesarul de gaze naturale.


Preluat de la: Publika.md