Fermierii se tem de faliment. Cer majorarea fondului de subvenţionare cu cel puţin 1 MILIARD de lei

Fermierii cer majorarea Fondului de subvenţionare în Agricultură pentru anul 2023 cu cel puţin un miliard de lei. În caz contrar, aceştia spun că mulţi agricultori ar putea falimenta. Potrivit acestora, autorităţile mai au datorii la subvenţii în valoare de 1,2 miliarde de lei pentru anul 2022, iar banii vor fi luaţi din fondul de subvenţionare pentru anul 2023, în valoare de 1,5 miliarde.

„Practic fermierii încep anul agricol 2023 cu 300 de milioane, asta e cea mai mică sumă în istoria subvenţionării. Asta ar fi o nedreptate faţă de cei care hrănesc această ţară, asigură jumătate de export, 35 de procente locuri de muncă. Vom cere vineri în cadrul şedinţei Buget şi Finanţe la Parlament ca fondul să fie majorat cât mai repede şi asta va fi un fel de ultimatum din partea agricultorilor”, a declarat preşedintele Asociaţiei „Forţa Fermierilor”, Alexandr Slusari. 

De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii precizează că Fondul de Subvenționare pentru anul 2023 a fost aprobat reieșind din posibilitățile curente ale bugetului de stat. Ulterior, când vor fi rectificări fondul va fi suplinit în dependență de disponibilitatea mijloacelor financiare. Instituţia mai declară că în următorii cinci ani USAID va investi 50 de milioane de dolari în proiecte din domeniul agriculturii, iar alţi 55 de milioane vor fi investiţi de Banca Mondială. De asemenea, se poartă discuţii cu Agenția Franceză de Dezvoltare pentru reabilitarea sistemelor de irigare și extinderea suprafețelor irigate.

Săptămâna viitoare agricultorii vor avea o şedinţă comună cu reprezentanţii Băncii Naţionale şi a băncilor comerciale. Asta pentru că fermierii s-ar confrunta cu anumite probleme la accesarea creditelor.

„O parte din funcţionari, din teamă, pentru că cei care sunt responsabili de credite au o responsabilitate şi ca să se asigure mai bine ei pe ei undeva poate mai caută nişte impedimente, dar noi o să aducem exemple concrete, de la bănci concrete şi o să spunem cazul x, cazul y şi atunci o să dezlegăm lucrurile acestea”, susţine Alexandru Plămădeală, agricultor din sudul ţării. 

Precizăm că pentru anul 2022 Fondul de Subvenţionare în Agricultură a fost de 1,5 miliarde de lei, iar ulterior printr-o decizie de Guvern au mai fost alocaţi suplimentar alte 250 de milioane de lei. 


Preluat de la: Publika.md