Fermierii polonezi ar putea crea probleme exportatorilor de fructe din Moldova

EastFruit scrie că, în prezent, fermierii polonezi cer aceleași lucruri pe care le-au cerut fermierii din Germania, Franța și alte țări din UE-15 atunci cînd Polonia a aderat la UE. Fermierii din aceste țări au cerut ca produsele poloneze să nu fie admise pe piețele lor și au folosit exact aceleași argumente. De asemenea, la fel ca și fermierii polonezi de acum, au fost foarte speriați.

Cu toate acestea, drept urmare, deschiderea accesului reciproc la piață a devenit benefică pentru ambele părți. De exemplu, în prezent, Polonia cumpără în principal materii prime din Ucraina și exportă produse cu valoare adăugată mare în Ucraina. De fapt, în prezent, Ucraina ajută industria agroalimentară poloneză să cîștige mai mult și să creeze mai multe locuri de muncă.

„În plus, fermierii polonezi nu conștientizează faptul că o interdicție a importurilor din Ucraina, Moldova, Turcia și Serbia nu va duce la creșterea prețurilor pentru produsele poloneze. Căci, produsele din aceste țări vor deveni pur și simplu mai active pe alte piețe și vor înlocui exporturile poloneze de acolo”, menționează experții EastFruit.


Preluat de la: Noi.md