Fără respiraţie gură la gură. Salvamarii, nevoiţi să aplice alte metode de resuscitare pentru a evita îmbolnăvirea cu COVID-19

Şi salvamarii de la Vadul lui Vodă se adaptează pandemiei. Dacă până nu demult, aceştia făceau resuscitare prin respiraţie gură la gură, acum sunt nevoiţi să aplice alte metode pentru a evita infectarea cu noul coronavirus. Mai exact, ei folosesc un balon din latex.

„Alternativă pentru respiraţia artificială, iată ce avem: un balon AMBU, acesta este unul pentru copii, dar şi unul pentru adulţi”.

Şeful postului de salvamari de la Vadul lui Vodă, Alexei Pascari, susţine că, anterior, pacienţii erau resuscitați prin respiraţie gură la gură din cauza lipsei de personal. Şi asta deoarece era nevoie de cel puţin doi salvamari pentru a folosi balonul. Acum, însă, pentru a evita îmbolnăvirea cu COVID-19, pe tură sunt cel puţin doi salvamari.

„Respiraţia artificială se face doar dacă în tură este un singur salvamar. De acum noi ne vom strădui să lucrăm în echipă pentru ca unul să poată face compresiunile pe cutia toracică, iar altul să facă inspiraţia cu ajutorul balonului ambu”, a menţionat şeful postului de salvamari, Vadul lui Vodă, Alexei Pascari.

Chiar dacă au primit măşti şi mănuşi de protecţie, salvamarii nu le poartă. Aceştia spun că se află aproape tot timpul în barcă, fac scufundări, iar aceste măsuri de protecţie le îngreunează munca.

Până acum, autorităţile nu au elaborat instrucţiuni clare privind activitatea salvarilor de la Vadul lui Vodă. La acest post de salvamari sunt nouă persoane, deşi ar trebui să fie cel puţin 15. Anul trecut, un om a murit pe plaja de la Vadul lui Vodă, după ce a suferit un stop-cardiac în timp ce se afla în apă. Totodată, o altă persoană s-a înecat.


Preluat de la: Publika.md