Fără apă şi curent electric în secolul XXI. Calvarul prin care trec locuitorii unui sat din raionul Călărași

Fără curent electric și fără apă. Este chinul prin care trec locuitorii din Seliştea Nouă, raionul Călărași, care de câteva luni nu au lumină pe parcursul zilei, iar din cauza că s-a defectat pompa apeductului local, de trei zile oamenii au rămas şi apă la robinete.

Pensionarul Ion Tcacenco este nevoit să aducă apa cu găleata de la fântână.

„La 62 de ani să vii în fiecare la zi la fântână e greu”, a povestit locuitorul satului Seliştea Nouă, raionul Călăraşi, Ion Tcacenco.

Mai grav e că apa din acea fântână nu e bună pentru consum din cauza găurii de canalizare din preajma ei.

„Pentru spălat, dar pentru potabilă trebuie de fiert numaidecât”, a menţionat locuitorul satului Seliştea Nouă, raionul Călăraşi, Ion Tcacenco.

Şi alţi localnici se plâng că le este greu fără apă, mai ales pe timp de vară.

„Fântânile nu sunt clorate de zeci de ani. Apa asta la noi este tare dură, dar ce să facem?! Facem şi deja cu ea mâncare”.

„O grămadă de bani au plătit pentru asta, dar apa nu este?!”.

„Fără apă e tare greu. Ziua nu este lumină, iar seara nu este apă. Iată, descurcă-te în aşa condiţii”.

Primarul localităţii dă vina pe furnizorul de energie electrică care ar fi admis erori în procesul de furnizare a curentului. Încă din aprilie, distribuitorul efectuează lucrări de schimbare a pilonilor din sat.

„Permanent se deconectează lumina de la orele 09:00 până la 19:30. Când au conectat lumina, au încurcat fazele la pompă. Din această cauză n-a fost posibil să includem pompa. Au venit, au schimbat fazele a început să devieze tensiunea”, a afirmat primarul comunei Tuzara, Ludmila Burghelea.

Pentru reparaţia pompei este nevoie de aproape 23 de mii de lei, bani pe care primăria nu-i are.

„Vom căuta toate soluţiile ca să soluţionăm problema dată, fiindcă nu este vina primariei”, a menţionat primarul comunei Tuzara, Ludmila Burghelea.

Cei de la reţeaua electrică ne-au spus că vor investiga cazul.

„Vom examina detaliat această chestiune şi în funcţie de rezultate, vom acţiona conform prevederilor şi normelor în vigoare”, a comunicat ofiţerul de presă Premier Energy Distribuition, Vasile Gribincea.

Administrația din Seliştea Nouă afirmă că va da în judecată distribuitorul de energie electrică pentru a cere despăgubiri.

În acest sat locuiesc 1 600 de oameni.


Preluat de la: Publika.md