Extrema dreaptă din Ungaria spune că va revendica Transcarpatia

„În ceea ce privește războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pacea și o soluționare prin discuții”, a afirmat Toroczkai într-un video postat pe site-ul partidului său, în care cere autonomie pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei.

„Dacă acest război se încheie cu pierderea statalității de către Ucraina, pentru că există și această variantă, atunci, în calitate de unic partid ungar care a luat această poziție, permiteți-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia”, a spus el, atrăgînd aplauze din mulțime.

Ministerul de Externe al Ungariei și Ambasada Ucrainei la Budapesta nu au răspuns imediat la întrebările trimise prin e-mail pentru comentarii despre remarcile lui Torockzai.

Într-un interviu din decembrie la radioul public, premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit unui rezumat al declarațiilor sale publicat de purtătorul de cuvînt al guvernului Zoltan Kovacs.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto urmează să se întîlnească luni în vestul Ucrainei cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba și cu prim-ministrul Denis Șmîhal, pentru a pregăti terenul pentru o posibilă întîlnire între liderii celor două țări.

Budapesta a avut disensiuni cu Kievul din cauza faptului că, potrivit autorităților ungare, există restricții ale drepturilor a aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-și folosi limba maternă.


Preluat de la: Noi.md