Exporturile, în scădere cu 26 la sută, în luna mai, față de aceeași perioadă a anului trecut

Pandemia de coronavirus a afectat drastic domeniul exporturilor din țara noastră. Potrivit Biroului Național de Statistică, doar în luna mai acestea au scăzut cu 26 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.

Mai exact, valoarea mărfurilor exportate a fost de doar 155 de milioane de dolari. În primele cinci luni ale anului, în afară țării am vândut mărfuri în sumă de 981 de milioane de dolari, în scădere cu 15 procente față de aceeași perioadă a anului trecut. 

În UE, au ajuns cu 14 la sută mai puține produse. Valoare lor este de 618 milioane de dolari. În CSI am vândut marfă în sumă de 161 de milioane de dolari, cu cinci procente mai puțin față de anul trecut.

Au scăzut livrările și în țările vecine. În România s-a atestat o diminuare cu puțin peste 25 la sută, iar în Ucraina cu peste 24 de procente. 

La capitolul mărfuri, cel mai mult au scăzut livrările de piese de mașini și aparate electrice. Mai exact, cu aproape 37 la sută.Cu aproape o treime s-au redus vânzările de produse medicinale și farmaceutice și de semințe și fructelor oleaginoase.

Totodată, am exportat cu peste 30 la sută mai puțină mobilă, iar îmbrăcăminte și încălțăminte cu aproape 27 de procente mai puțin.Exportul de băuturi s-a diminuat cu aproape 11 la sută. 


Preluat de la: Publika.md