Exploratorii polari au arătat fotografii cu vara în Antarctica

Dar acum a început vara pe acest continent. Temperatura aerului, potrivit exploratorilor polari, fluctuează în jurul valorii de 0℃, iar în cea mai caldă zi de vară, 3 ianuarie, ajunge chiar la +5℃. Chiar și cea mai scăzută temperatură din această vară, -1,2℃ (12 ianuarie), creează condiții pentru topirea zăpezii. În această perioadă, vegetația unică din Antarctica iese de sub acoperămîntul alb, înverzind continentul.

Aproximativ 100 de specii de mușchi și licheni, care reprezintă flora Antarcticii, pot fi văzute în această perioadă.

Exploratorii polari ucraineni de la stația Akademik Vernadsky studiază în mod activ impactul schimbărilor climatice asupra vegetației din Antarctica. Prin înregistrarea vegetației și analizarea distribuției acesteia, oamenii de știință încearcă să înțeleagă ce schimbări au loc în ecosistemul continentului sub influența factorilor climatici. După cum explică oamenii de știință, pe lîngă schimbările climatice, creșterea plantelor din Antarctica este favorizată de „grădinari” neobișnuiți – pinguinii. Aceștia, care locuiesc pe stînci și pe zone înguste de sol, le „fertilizează”, făcîndu-le potrivite pentru a fi plantate ulterior. În activitatea lor de cercetare a vegetației, oamenii de știință folosesc chiar și drone pentru a cartografia cu mai multă acuratețe schimbările care au loc în ecosistem.

În prezent, au început studiile de vară asupra acoperirii verzi din Antarctica, iar cercetătorii promit să le urmărească rezultatele.

Exploratorii polari ucraineni își vor continua munca, extinzînd înțelegerea noastră asupra naturii unice a acestui continent misterios.


Preluat de la: Noi.md