Explicația oamenilor de știință pentru creșterea puternică a numărului cancerelor de prostată la nivel mondial

Numărul cancerelor de prostată va creşte puternic în următorii ani la nivel mondial, în special în ţările mai puţin bogate, estimează un studiu publicat în revista The Lancet, care explică această tendinţă prin îmbătrânirea previzibilă a populaţiei, informează AFP, potrivit Agepres.

“Potrivit concluziilor noastre, numărul anual al cazurilor noi se va dubla de la 1,4 milioane în 2020 la 2,9 milioane în 2040”, au declarat autorii acestui studiu publicat vineri, realizat prin extrapolarea schimbărilor demografice observate deja în prezent. Această progresie s-ar explica prin “creşterea speranţei de viaţă şi prin schimbările din piramida vârstelor”, au explicat autorii cercetării. Cancerul de prostată, cel mai frecvent întâlnit la bărbaţi – reprezentând 15% din totalul cancerelor masculine -, se declanşează într-adevăr după vârsta de 50 de ani în majoritatea cazurilor. Iar frecvenţa sa creşte puternic cu cât se depăşeşte mai mult acest prag de vârstă.

Or, multe ţări sărace sau în curs de dezvoltare sunt pe cale să recupereze parţial decalajul ce le separă de ţările bogate în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, ceea ce ar trebui să crească automat numărul cancerelor de prostată. Factorii de risc Şi “spre deosebire de alte probleme majore, cum ar fi cancerul pulmonar sau bolile cardiovasculare, nu vom putea să evităm această creştere a numărului de cazuri prin politici de sănătate publică”, au avertizat cercetătorii.

Într-adevăr, factorii de risc ai cancerului de prostată – ereditate, greutate corporală mare – sunt mult mai puţin evitabili decât ar fi, de exemplu, fumatul în cazul cancerului pulmonar. A fost stabilită doar o legătură cu excesul de greutate, însă nu se ştie deocamdată dacă este vorba despre un mecanism cauză-efect.


Preluat de la: Timpul.md