Expertul economic Veaceslav Ioniţă susţine că moldovenii nu cred în depozite

În băncile din Moldova, mai mult de jumătate din depozitele sunt nonprofit. Cetăţenii şi agenţii economici preferă să depună bani fără dobândă. În total, valoarea acestor depozite este de 23 de miliarde de lei. Expertul economic Veaceslav Ioniţă susţine că, astfel, oamenii pierd aproximativ 940 de milioane de lei, bani pe care i-ar fi putut primi drept câştig, dacă depuneau banii pe un termen fix.

În luna mai a acestui an, în băncile din ţara noastră erau depozite în valoare de 70 de miliarde de lei. Dintre ele, doar 32,1 miliarde sunt depuneri la termen, pentru care se plăteşte dobândă. Restul sunt depozite fără dobândă sau cu dobândă foarte mică. 

Analiza făcută de expertul Veaceslav Ioniţă arată că, pe parcursul ultimilor patru ani, valoarea depozitelor la termen a rămas practic aceeaşi, de aproximativ 32 de miliarde de lei. Pe de altă parte, valoarea depunerilor fără dobândă a crescut constant. La începutul acestui an, valoarea depozitelor fără termen a fost de 38,3 miliarde de lei, comparativ cu 36 de miliarde, cât a fost anul trecut.

În 2018, în băncile din ţara noastră au fost depuse, fără termen, 32,2 miliarde de lei, iar în 2017 – 27,1 miliarde.

În aceste condiţii, Veaceslav Ioniţă susţine că oamenii nu-şi gestionează eficient banii. Băncile comerciale din ţara noastră au mai multe oferte pentru cei care vor să depună bani pentru perioade fixe. Una dintre ele propune o rată a dobânzii de 3,5 la sută. Un simplu calcul ne arată că, dacă o persoană depune o sută de mii de lei pentru o perioadă de doi ani, câştigă în jur de şapte mii de lei. Expertul Veaceslav Ioniţă spune că moldovenii nu se grăbesc să beneficieze de asemenea servicii pentru că nu au încredere în bănci.

„Oamenii noştri aduc bani în bancă că nu au altă soluţie, dar nu au încredere în bancă. Altfel spus, oamenii noştri în fiecare zi se pregătesc să scoată banii din bancă”, a declarat Veaceslav Ioniţă. 

Şi sistemul bancar are de suferit din cauza acestei situaţii.

„Sunt nişte bani morţi. Ei sunt pe conturile băncilor, dar banca nu poate da credite pe termen lung. Vă daţi seama, omul a depus banii şi vine mâine şi spune să-i ia înapoi”, a spus expertul economic.

Potrivit studiului făcut de Veaceslav Ioniţă, în prezent, în sistemul bancar este un surplus de bani de peste 29 de miliarde lei.


Preluat de la: Publika.md