Experţii Promo-LEX, îngrijoraţi de creşterea numărului de alegători din stânga Nistrului

Experții Promo-LEX sunt îngrijorați de evoluţia diferită a numărului de alegători din țara noastră. Datele statistice arată că în acest an sunt 3 milioane 285 de mii 874 de cetățeni cu drept de vot, cu 20 mai puțini decât în 2019.

Totuși, crește numărul alegătorilor în stânga Nistrului. Anul trecut, erau 243 de mii 416 de persoane, iar în acest an sunt cu aproape șase mii mai mult. 

Promo-LEX constată că autoritățile nu gestionează corect informațiile privind datele celor 15 la sută dintre alegătorii care sunt din regiunea transnistreană şi fără domiciliu.

Potrivit asociației, astfel de statistici trezesc suspiciuni. Experții menționează că aceste categorii de alegători pot fi incluse doar în listele suplimentare și doar la inițiativa lor sau a rudelor acestora. Pentru a exclude riscurile unor posibile fraudări, Promo-LEX consideră că acești cetățeni trebuie incluși în listele de bază. 

Într-un comunicat pe Facebook, CEC susţine că îngrijorarea autorilor studiului este nefondată. Potrivit instituţiei, datele din registrele informaționale sunt condiționate de procesele demografice din țară. Am solicitat o reacție și din partea Agenției Servicii Publice, dar deocamdată nu am primit un răspuns.

 


Preluat de la: Publika.md