Europol investighează dispariția misterioasă a unor dosare personale ale conducerii

Despre acest lucru, după cum scrie „Adevărul European”, a aflat publicația Politico.

Potrivit unei note interne a agenției și a unor discuții cu actuali și foști angajați, dosarele personale pe hîrtie ale directorului executiv al Europol, Catherine De Bolle, și ale altor oficiali de rang înalt au dispărut înainte de luna septembrie.

„La data de 6 septembrie 2023, Direcția Europol a fost informată că dosarele personale ale mai multor angajați ai Europol au dispărut”, se arată în notă.

„Avînd în vedere rolul Europol ca autoritate de aplicare a legii, dispariția dosarelor personale ale membrilor personalului este un incident grav de securitate și de încălcare a datelor cu caracter personal”, se arată în nota publicată în sistemul intern al agenției pe 18 septembrie.

Europol este una dintre cele mai mari agenții ale Uniunii Europene. Aceasta coordonează anchete și operațiuni internaționale majore împreună cu autoritățile naționale de poliție și cu parteneri precum Interpol și FBI din SUA.

Oficialii au declarat că unele dintre dosarele pierdute au fost găsite abandonate într-un loc public din Haga de către un trecător și aduse la secția de poliție locală. Nu se știe încă cît timp au lipsit sau de ce au fost luate din incinta organizației.

În urma incidentului, șeful departamentului de resurse umane al agenției, Massimiliano Bettin, a plecat în concediu administrativ. Acesta a refuzat să comenteze cazul pentru publicație.

Copiile confidențiale pe suport de hîrtie ale dosarelor resurselor umane ale Europol sînt păstrate încuiate într-un seif aflat într-o cameră în care are acces doar personalul și foarte puține persoane cunosc codul de acces.

Battin, care a ocupat funcția de mareșal-șef în cadrul poliției din Italia, era șef al departamentului resurse umane la Europol din 2016. Agenția are peste 1.400 de angajați.

Una dintre versiunile incidentului, potrivit surselor, este că dosarele ar fi putut fi luate pentru a-l afecta pe Bettin, în contextul unor conflicte interne din cadrul agenției.


Preluat de la: Noi.md