Eurocorps are un nou comandant

„Eurocorps este un cartier general robust şi rezistent, capabil să îşi îndeplinească sarcinile atît pentru Uniunea Europeană, cît şi pentru NATO”, a adăugat generalul Blazeusz, care a fost mai ales comandant general al contingentului polonez în Afganistan în 2011 şi 2012.

Titular al unui doctorat în ştiinţe politice, generalul Blazeusz, în vîrstă de 53 de ani, şi-a început cariera militară în 1990. El a deţinut mai multe funcţii în cadrul NATO, înainte de a deveni primul adjunct al şefului statului major general al forţelor armate poloneze în septembrie 2022, potrivit comunicatului de presă al Eurocorps.

Cariera sa militară a început la Universitatea Militară de Tehnologie (WAT) din Polonia, unde s-a calificat pentru studii militare în Statele Unite. A absolvit cu onoruri Academia Forțelor Aeriene din SUA (USAFA). Deține un doctorat în științe politice. Și-a început cariera militară cu misiunea de comandant de pluton de asalt în Brigada Aeriană 10-6 din Cracovia.

Din 2011 pînă în 2012, Blazeusz a fost comandantul general al contingentului militar polonez din Republica Islamică Afganistan și comandantul rotației a X-a a Forței operaționale White Eagle din provincia Ghazni.

Generalul are peste 500 de sărituri cu parașuta și a fost distins cu Crucea de Argint a Meritului, Crucea Militară a Meritului, Steaua Afganistanului, Medalia NATO pentru Serviciu Meritoriu, Steaua de Bronz a SUA și Medalia Afgană pentru Serviciu în Securitatea și Suveranitatea Afganistanului.

Din 2 aprilie 2024 este comandantul general al EUROCORPS, cu sediul la Strasbourg.

El îi succede compatriotului său, general-locotenent Jaroslaw Gromadzinski, rechemat în ţară şi demis din funcţie „cu efect imediat” de către Ministerul Apărării polonez. O decizie ce vine în urma unei anchete de contraspionaj militar privind accesul la informaţii acoperite de secret, după „noi informaţii despre ofiţer”, potrivit comunicatului de presă al ministerului publicat miercurea trecută. Ministerul polonez nu a oferit detalii în legătură cu noile informaţii despre general, nici despre ancheta în curs. Generalul-locotenent Gromadzinski preluase comanda Eurocorps, care se schimbă la fiecare doi ani, în iunie 2023.

Creat în 1992, Eurocorps este un corp de armată unic ce reuneşte o mie de soldaţi din şase ţări membre, cunoscute sub numele de „naţiuni-cadru” (Franţa, Germania, Spania, Belgia, Luxemburg şi Polonia), care finanţează şi administrează organizaţia.


Preluat de la: Noi.md