Erdogan: Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană

Președintele turc, Recep Erdogan, a spus că țara sa „nu va face nicio concesie” în conflictul privind resursele de gaze naturale din Mediterana de Est și că „va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană”. Liderul de la Ankara a transmis Greciei „să se abțină de la a comite vreo eroare care să ducă la ruinarea sa”, potrivit Agerpres.

„Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană (…) Nu vom face absolut nicio concesie în legătură cu ceea ce ne aparține. Suntem hotărâți să facem tot ce este necesar pe planurile politic, economic și militar”, a spus Erdogan într-un discurs în cadrul unei ceremonii pentru comemorarea Bătăliei de la Manzikert din 1071, care a marcat primul episod din prăbușirea Imperiului Roman de Răsărit în fața invadatorilor turci.

Declarațiile vin pe fondul unui conflict de săptămâni între Turcia și Grecia în Mediterana de Est, din cauza unor rezerve de gaz pe care ambele țări vor să le exploateze. În 10 august, Turcia a trimis o navă de cercetare seismică cu escortă militară într-o zonă pe care o revendică și Grecia fapt ce a stârnit furia guvernului de la Atena.

„Îi invităm pe interlocutorii noștri (…) să se abțină de la orice eroare care ar deschide calea ruinării lor”, a spus președintele turc, referindu-se la Grecia.

Grecia și Turcia două țări cu o istorie de rivalitate, dar acum membre ale NATO, au desfășurat amândouă exerciții militare în zona disputată, zilele trecute. Ministrul de externe german Heiko Maas s-a deplasat marţi la Atena pentru a ajuta la detensionarea disputei teritoriale dintre cele două țări. De asemenea, Grecia, Franţa, Italia şi Cipru urmează să efectueze un exerciţiu militar comun de miercuri până vineri în estul Mediteranei, conforum unui comunicat al ministerului Apărării de la Atena.


Preluat de la: Publika.md