Erdogan învinuiește Europa: Occidentul vrea să reînceapă Cruciadele

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că țările occidentale vor „să reînceapă Cruciadele”, sporind și mai tare tensiunile cu Franța, scrie Reuters. Evenimentele declanșate de publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed, care au dus la decapitarea profesorului Samuel Paty și la o serie proteste în lumea usulmană, au culminat cu publicarea unei caricaturi cu însuși Erdogan pe coperta Charlie Hebdo.

Erdogan a mai spus că nu a văzut caricatura care îl înfățișează pe el în revista Charlie Hedbo, „deoarece consider că e greșit chiar și să privesc la aceste publicații imorale”. Președintele turc a mai adăugat că mânia lui este îndreptată mai degrabă împotriva lipsei de respect arătată profetului Mahomed, decât „a atacului dezgustător la adresa mea”.

Occidentul „se îndreaptă încă o dată spre o perioadă de barbarie”, a mai spus Erdogan, numind puterile coloniale „criminale” pentru ce au făcut în Africa și Orientul Mijlociu.

Procurorii turci au deschis un dosar de punere sub acuzare a revistei franțuzești Charlie Hebdo, pentru publicarea „caricaturii jignitoare” cu președintele Erdogan înfățișat în lenjerie intimă și ridicând chador-ul unei femei musulmane, anunță Daily Sabah pe pagina sa de Twitter.

Turcia a anunțat, miercuri, că va lua toate măsurile legale și diplomatice necesare pentru a răspunde la publicarea caricaturii cu Erdogan de către revista satirică Charlie Hebdo, anunță Reuters, care citează Secretariatul pentru Comunicare al guvernului Turciei. 

„Lupta noastră cu aceste acțiuni rău intenționate, grosiere și jignitoare va continua cu hotărâre până la final”, au arătat oficialii guveramentali turci. 


Preluat de la: Publika.md