Erdogan, către Merkel: Turcia își va apăra drepturile și interesele în Mediterana

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis cancelarului german Angela Merkel, în cadrul unei videoconferințe, că Turcia își va apăra interesele în Marea Mediterană, transmite digi24.ro.

În cadrul unei videoconferinţe cu cancelarul german Angela Merkel, a cărui ţară face oficiul de intermediar între Turcia şi Grecia, Erdogan a afirmat că „dezacordurile în Mediterana de Est” pot fi soluţionate prin negocieri, cu condiţia ca ele să fie desfăşurate cu o abordare constructivă bazată pe echitate, potrivit preşedinţiei turce.

Erdogan a declarat că ţara sa „va continua să pună în aplicare o politică decisă şi activă pentru a-şi apăra drepturile” în acest sector, potrivit aceleiaşi surse.

Turcia şi Grecia îşi dispută zone în Mediterana de Est potenţial bogate în gaze naturale. Tensiunile s-au agravat la sfârşitul lui august, atunci când cele două ţări au efectuat manevre militare rivale.

Criza este pe agenda summitului UE de pe 24 şi 25 septembrie de la Bruxelles. Grecia este susţinută în această criză de mai multe ţări europene, printre care şi Franţa.

Ankara a anunţat luni că revenirea în port duminică a uneia dintre navele de prospectare trimise în Mediterana de Est, Oruc Reis, în centrul tensiunilor cu Grecia, a fost motivată de lucrări de mentenanţă de rutină şi nu reprezintă un pas înapoi.

Turcia a mai prelungit până la 12 octombrie lucrările de cercetare desfăşurate de o altă navă turcă, Yavuz, în largul Ciprului, în pofida protestelor internaţionale.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie