Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru decembrie. Care va fi prețul de achiziție

Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spînu, care menționează că vor fi livrați aproximativ 204 mii MW, la prețul de 73 dolari/MW.

„De asemenea, am convenit să analizăm opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate”, a menționat Andrei Spînu.

Totodată, Spînu spune că MoldovaGaz va livra 5,7 milioane metri cubi de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES.

Andrei Spînu dă asigurări că CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică.

„Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate. Aceast contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom. Suplimentar, odată cu semnare acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate”, a punctat vicepremierul.

Centrala de la Cuciurgan a sistat livrările de energie electrică pentru malul drept al Nistrului în luna noiembrie, iar motivul invocat atunci a fost reducerea de către „Gazprom” a volumelor de gaze pentru Moldova.


Preluat de la: Publika.md