Energocom a oferit informații despre achizițiile de gaz. Datele, desecretizate parțial. Ce cantitate de gaze mai are Moldova în depozite

În perioada 23 mai 2022- 19 ianuarie 2023, Energocom a cumpărat în total circa 600 milioane metri cubi de gaze, cu prețul mediu ponderat de 928,96 euro pentru 1000 metri cubi. Au fost încheiate 55 de tranzacții, dintre care 12 tranzacții în baza dispozițiilor CSE, restul în cadrul proiectului finanțat de BERD.

În prezent, Energocom mai are în stoc aproximativ 150 de milioane de metri cubi de gaze.

Directorul interimar al SA Energocom, Victor Bânzari, a spus că „în cadrul creditului BERD, la 98% din rundele organizate au participat reprezentanții SIS, Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, au fost invitați reprezentanți ai societății civile, iar cei care au dorit să monitorizeze procesul au avut posibilitatea să o facă”.

Acesta a fost primul an în care Energocom a făcut tranzacții de gaze, realizând mai multe premiere pentru piața de energie din Republica Moldova, inclusiv fiind folosit gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, ruta transbalcanică în regim revers și interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, progrese pentru care astăzi partenerii externi laudă Republica Moldova.

Tabelul tranzacțiilor îl puteți vedea AICI. Informațiile au fost desecretizate de Guvern parțial, fără a menționa denumirile companiilor.

 


Preluat de la: Publika.md