Egiptenii, indignați de felul cum se renovează piramidele

Într-un videoclip postat vineri pe Facebook, Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, a arătat muncitori care așază blocuri de granit la baza piramidei, care se află lîngă sfinx și piramidele mai mari Khafre și Keops din Giza. El l-a numit „proiectul secolului”.

Lucrările sînt programate să dureze trei ani și vor fi „cadoul Egiptului pentru lume în secolul XXI”, a declarat Waziri, care conduce misiunea responsabilă de proiect.

Însă, în comentarii, zeci de persoane supărate au criticat lucrările. „Imposibil!”, a scris egiptologul Monica Hanna. „Singurul lucru care mai lipsea era să pună faianță în piramida lui Menkaure! Cînd vom opri absurditatea în gestionarea patrimoniului egiptean?”, a întrebat ea.

Distrugerea recentă a unor zone întregi din zona istorică a orașului Cairo a dus la mobilizări puternice din partea societății civile, căreia îi este interzisă în mare parte activitatea politică și care își concentrează acum cea mai mare parte a luptei cu guvernul pe probleme de planificare urbană și de patrimoniu.


Preluat de la: Noi.md