EFECTELE PANDEMIEI: Pentru prima dată în istorie, instituţiile publice din Moldova se împrumută de la bănci

Din cauza crizei pe timp de pandemie, instituțiile publice din ţara noastră, pentru prima dată, sunt nevoite să aplice la creditele bancare. Astfel, potrivit datelor BNM, în luna mai, acestea au împrumutat 140 de milioane de lei. 

Potrivit expertului în politici economice, Veaceslav Ioniță, cel mai probabil, vor urma noi credite și îndatorări ale instituțiilor publice față de băncile comerciale, suplimentar la creditele deja contractate de către Guvern.

„De regulă, instituțiile publice, în caz de necesitate, se creditau de la bugetul de stat. Unul dintre motive fiind că ele nici nu aveau nevoie de credite”, afirmă Ioniţă. 

Potrivit datelor BNM, în lunile aprilie-mai 2020, portofoliul de credite bancare s-a redus cu 1,1 miliarde de lei, exclusiv datorită reducerii creditelor oferite agenților economici.

În cazul persoanelor fizice, portofoliul a rămas neschimbat, la maxima istorică de 14,5 miliarde de lei. Iar la persoanele juridice, portofoliul de credite s-a redus de la 27,6 miliarde de lei până la 26,5 miliarde de lei.

 


Preluat de la: Publika.md