Economia Statelor Unite, în cădere liberă. PIB-ul a scăzut cu 32,9% în cel de-al doilea trimestru al anului 2020

Economia Statelor Unite se află în cădere liberă din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit Departamentului Comerțului de la Washington, PIB-ul SUA a scăzut cu 32,9% în cel de-al doilea trimestru al anului 2020. Este cel mai sever declin de la Marea Depresie din 1929. Principala cauză ar fi reducerea consumului populației, cea mai importantă componentă a economiei americane.

De asemenea, s-au redus investițiile productive, dar și stocurile companiilor. Scăderea PIB-ului este mai mult decât triplă faţă de precedentul declin record, de 10%, înregistrat în trimestrul doi din 1958. În primul trimestru al anului curent, Produsul Intern Brut al Statelor Unite a scăzut cu 5%.

Cea mai pronunţată scădere a activităţii economice a fost în aprilie, după ce la mijlocul lunii martie au început să se închidă restaurantele, barurile şi fabricile, pentru a stopa răspândirea pandemiei.

Deşi în luna mai autoritățile au relansat activitatea economică, avansul a fost lent din cauza apariției unui nou val de infecții.


Preluat de la: Publika.md