Economia Marii Britanii, cea mai mare scădere din ultimii 40 de ani

Potrivit datelor furnizate de Oficiul pentru Statistică Națională, PIB-ul Marii Britanii a scăzut în primul trimestru din 2020 cu 2,2%, sub estimările specialiștilor. De asemenea, deficitul de cont curent al Marii Britanii, pentru primele trei luni din acest an, a crescut peste așteptări, anunţă b1.ro.

Astfel, deficitul balanței de plăți a crescut la 21,1 miliarde de lire sterline (25,9 miliarde de dolari), comparativ cu o prognoză de 15,4 miliarde de lire sterline, scrie BBC.

Consumul gospodăriilor a scăzut cu 2,9% în perioada raportării, revizuit în scădere cu 1,2% față de prima estimare trimestrială, în timp ce rata de economisire a gospodăriilor a crescut la 8,6%.

„Aceasta este cea mai mare scădere a consumului gospodăriilor din 1979”, susține Oficiul de Statistică.

Pandemia de coronavirus a făcut peste 43.000 de morţi în Marea Britanie, fiind una dintre cele mai afectate ţări din Europa, iar Produsul Intern Brut al ţării a înregistrat un record negative istoric – o prăbuşire cu 20,4%.

Dacă nu se vor lua măsuri curând, rata şomajului ar putea ajunge la niveluri nemaiîntâlnite din anii 1980, depăşind valoarea de 3,3 milioane înregistrată în 1984, potrivit sursei citate.

„A fost un enorm şoc pentru ţară, dar ne vom reveni foarte bine. Dacă boala COVID-19 a fost fulgerul, nu vom întârzia să auzim tunetul în termeni de consecinţe economice. Vom fi pregătiţi. Ţara „nu se va întoarce absolut deloc la austeritate ca în urmă cu zece ani”, a mai precizat premierul, citează Daily Mail.

De asemenea, și evenimentele private, cum ar fi nunțile vor putea fi permise, cu maxim 30 de participanți, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, premierul Boris Johnson a atras atenția că măsurile sunt „reversibile”. Așadar, în cazul în care numărul cazurilor de infectare va crește puternic, sunt mari șanse să se revină a vechile măsuri.


Preluat de la: Publika.md