E GRAV! Timp de zece zile, PATRU oameni au MURIT în urma INTOXICAȚIEI cu CIUPERCI

Intoxicațiile cu ciuperci continuă să aducă prejudicii sănătății populației și chiar să ia vieți omenești. În perioada 16 – 25 noiembrie au fost înregistrate 270 de cazuri, dintre care 61 copii, iar patru oameni au fost răpuși în urma toxiinfecției cu acest produs. Potrivit ANSA, statistica e și mai îngrijorătoare în contextul sporirii numărului de cazuri cu afectarea mai multor membri ai unei familii.

Astfel, la 25 noiembrie curent a fost înregistrat un caz ieșit din comun, când capul unei familii, un bărbat din satul Tabora, raionul Orhei, în rezultatul recoltării ciupercilor din pădurea localității, a pus în pericol viața a șase membri ai familiei, dintre care patru copii minori, dar și a unei persoane din satul Curchi, aflată în ospeție.

Un alt caz de intoxicație în masă a avut loc în raionul Telenești. Aici au avut de suferit cinci membri ai unei familii. 

Primele semne clinice ale intoxicației cu ciuperci: 

Primele semne clinice pot apărea peste două ore de la consumul ciupercilor prin apariția de: greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste șase ore – pot apărea dureri de cap, ameţeli şi stării de vomă, pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă.

În scopul evitării intoxicaţiilor cu ciuperci, ANSP insistă în respectarea următoarelor recomandări:


Preluat de la: Publika.md