Dumitru Pulbere: Intensificarea dezacordurilor dintre Chișinău și Comrat este foarte periculoasă

El a amintit că Art.1 al Legii privind statutul special al Găgăuziei spune că în cazul schimbării statutului Republicii Moldova ca stat independent, poporul Găgăuziei are dreptul la autodeterminare externă. Adică, dacă Moldova își pierde independența, această autonomie are dreptul să iasă din componența țării.

Asta e foarte periculos, e suficient să ne amintim de problema transnistreană.

În opinia sa, Găgăuzia parcă ar fi incitată în mod deliberat contra autorităților centrale. Cuiva nu-i place cum au fost alegerile, dar așa e procesul electoral.

”Primele persoane din țară – președinta, spicherul parlamentului, primul ministru – spun că rezultatele alegerilor din Găgăuzia ar fi ilegale. Da unde este baza probatorie? Există oare o decizie judecătorească în această privință? Multora nu le place cum au fost alegerile în parlamentul Moldovei, cum au fost aleși actualii deputați, dar alegerile-s alegeri”, a spus președintele Consiliului Institutului de Justiție Constituțională (IKP), fost președinte al Curții Constituționale.

El a amintit că, conform legii bașcanul Găgăuziei face parte din componența guvernului, însă peste mai bine de jumătate de an decretul respectiv așa și nu a fost semnat.

Dumitru Pulbere consideră că șefa statului este obligată să-l semneze. Conducătorul, mai ales cel mai înalt funcționar al statului, nu ar trebui să urmeze criteriul „îmi place sau nu”.

”Doar „legal sau ilegal”. Dacă e ilegal, trebuie să existe respectiva decizie judecătorească. Dacă nu există condamnare, care a intrat în vigoare, persoana se consideră nevinovată”, a menționat el.

Dumitru Pulbere a subliniat că președintele trebuie să fie un președinte pentru toți cetățenii Republicii Moldova.


Preluat de la: Noi.md