Drumul lung al pianului. Colegiul de Arte din Socora a primit un dar deosebit din partea unui renumit actor francez

Un cadou muzical și foarte necesar de la un renumit actor francez pentru studenții Colegiului de Arte ”Nicolae Botgros” din Soroca. Acesta le-a dăruit studenților moldoveni un pian japonez. Istoria transportării instrumentului muzical din Franța în Moldova a început acum câteva luni în apartamentul actorului francez Atmen Kelif. Conaționalul nostru Sergiu Seinic, stabilit de 15 ani la Paris, l-a ajutat să-și ducă lucrurile de la un apartament la altul. Când a venit rândul pianului, s-a dovedit că pentru el în noua casă nu este suficient loc. Astfel, pianul a ajuns în mâinile lui Sergiu.

”El mi-a spus, dacă doreşti îl dăruiesc. Şi deodată mi-a venit ideea, stai că îl dăm la Soroca. Ne-am înţeles că el îmi dă pianul, iar eu îl dăruiesc şcolii.”, a povestit moldoveanul stabilit în Franța, Sergiu Seinic.

Ideea de a transmite pianul copiilor din Moldova a fost susținută și de către actorul francez.

”Salut! Eu sunt Atmen Kelif, actor de comedie și cu mare plăcere transmit acest pian copiilor de la școala muzicală, dorindu-le succese. La revedere!.”, a spus actorul, Atmen Kelif.

Din cauza pandemiei de coronavirus, pianul a ajuns la destinație în trei luni.

”Eu ca fost profesor ştiu ce înseamnă şcoala, ştiu în ce stare sunt multe şcoli. Ştiu toata povestea. Mai ales un profesor de muzică – asta e foarte greu.”, a menționat moldoveanul stabilit în Franța, Sergiu Seinic.

Pianul este al doilea instrument muzical pe care colegiul la primit de la diaspora moldovenească din Franța. În iulie, Sergiu Seinic le-a dăruit o vioară pe care a găsit-o întâmplător în subsolul unei case.

”La moment el este amplasat în holul instituţiei. De dimineaţă toţi vor să-l vadă, să-l atingă, să vadă cum sună. Adică doritori sunt foarte mulţi.”, a afirmat directorul Colegiului de Arte „N. Botgros”, Soroca, Emilian Guțu.

În acest an, colegiul va marca 80 de ani de la fondare.


Preluat de la: Publika.md