DREPTUL LA CIRCULAȚIE, ÎNCĂLCAT. Alexandru Jizdan: Poliția a înregistrat aproape 400 de adresări

Poliția a înregistrat aproape 400 de plângeri din partea oamenilor privind încălcarea drepturilor la libera circulație după ce administrația nerecunoscută de la Tiraspol a instalat posturile ilegale de control. Informația a fost prezentată de ministerul de Interne, Pavel Voicu, în cadrul audierilor organizate astăzi de Comisia securitate a Parlamentului. Ședința a avut loc la sediul SIS, unde au participat vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, conducerea Serviciului Informații și Securitate și mai mulți miniștri.

„Sub egida pandemiei, așa-numitele autorități au instalat aceste posturi, iar noi vom face tot posibilul pentru ca ele să fie scoase din această zonă. Au venit propuneri din partea Biroului pentru Reintegrare pentru modificarea legislației, mă refer la Codul Penal, pentru a modifica legislația în așa fel ca noi totuși să condamnăm și să putem pedepsi unele acțiuni ale forțelor separatiste.”, a spus Alexandru Jizdan, președintele Comisiei securitate.

Subiectul a fost discutat și marți, la întrevederea președintelui Igor Dodon cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Administrația nerecunoscută de la Tiraspol a închis încă cinci posturi ilegale de control la linia administrativă.

Potrivit liderului de la Tiraspol, din cele 31 de posturi au mai rămas 11. Opoziția și mai multe ONG-uri și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu instalarea acestor posturi ilegale de control. Asta pentru că ele limitează dreptul la libera circulație și prezintă un risc sporit pentru securitatea statului. Subiectul urma să fie discutat încă săptămâna trecută la ședința Consiliului Suprem de Securitate, care, însă, a fost amânată. Motivul a fost că autoritățile responsabile mai au nevoie de timp pentru a pregăti informații la acest subiect.


Preluat de la: Publika.md