Două avioane cu muniţii de artilerie pentru Ucraina au decolat din Spania. Spre Kiev au plecat și camioane cu uniforme de iarnă

Două avioane încărcate cu muniţii de artilerie de mare calibru, ce fac parte din ajutorul militar promis Ucrainei de către Spania, au decolat miercuri de la baza spaniolă Rota, livrarea urmând să fie efectuată cu sprijinul unei ţări aliate neprecizate, relatează agenţia EFE, citând un anunţ al Ministerului spaniol al Apărării, scrie digi24.ro.

Aceste două avioane sunt primele din cele cinci sau şase transporturi prin care Spania va trimite Ucrainei 75 de paleţi de muniţii, ajutor cerut de Kiev „cu cea mai înaltă prioritate”, armata ucraineană având nevoie de mari cantităţi de muniţii în războiul împotriva Rusiei.

În plus, răspunzând cererii Kievului de a-i furniza urgent materiale şi uniforme militare adaptate condiţiilor de iarnă, din Spania au plecat deja primele şase camioane cu astfel de transporturi. Alte patru camioane, dintr-un total de 25, vor pleca luni, livrările fiind eşalonate în aşa fel încât autorităţile ucrainene să nu-şi satureze capacităţile de stocare şi distribuţie.

De asemenea, tot în urma solicitării venite din partea Kievului la reuniunea de la Praga a miniştrilor europeni ai apărării, Spania va trimite Ucrainei până pe 6 septembrie un ajutor constând în materiale sanitare, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Spania va participa şi la acţiunile de instruire a soldaţilor ucraineni în folosirea armamentului occidental furnizat armatei ucrainene pentru a lupta contra agresiunii ruse, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Madrid.


Preluat de la: Publika.md