Doliu! Publicistul şi scriitorul Vlad Pohilă s-a stins din viață

Publicistul şi scriitorul Vlad Pohilă a murit la vârsta de 67 de ani, fiind răpus de o boală la aparatul digestiv. Distinsul om de cultură a fost găsit mort în apartamentul său în această seară. Asta după ce rudele nu reuşeau să dea de el de câteva zile.

Vestea tristă a fost confirmată pentru postul nostru de televiziune de către prim-prorectorul Academiei de Administrare Publică, Andrei Groza, prieten de mai bine de 30 de ani şi vecin de bloc.

ANDREI GROZA, PRIM-PRORECTORUL ACADEMIEI DE ADMINISTRARE PUBLICĂ: „Marţi seara, venind acasă, ne-am întâlnit în faţa scării mele, am stat de vorbă. I-am spus dacă are nevoie de ajutor, la farmacie, pentru că locuia singur, oricând şi noaptea, poate să mă sune”.

La câteva zile după ce s-a văzut ultima oară cu Vlad Pohilă, Andrei Groza spune că a fost sunat de către una dintre nepoatele publicistului care l-a întrebat dacă ştie ceva despre unchiul său. Şi asta deoarece îl sună în continuu, dar nu răspunde la telefon.

ANDREI GROZA, PRIM-PRORECTORUL ACADEMIEI DE ADMINISTRARE PUBLICĂ: „Era cam vreo ora 7. M-am dus şi am bătut la uşă. A ieşit vecina care mi-a spus că tot nu l-a văzut de vreo două zile. După aceea, rudele au sunat la urgenţă, la Spitalul nr. 3, acolo unde a stat. Le-am spus să sune la 112 să cheme poliţia şi pompierii. Pompierii au intrat pe dinafară, au spart o fereastră la bucătărie şi au constatat că decedase”.

Vlad Pohilă, scriitor, publicist, lingvist și traducător s-a născut la 6 aprilie 1953, în satul Putinești, raionul Florești. Și-a făcut studiile la Facultatea de Ziaristică a Universității de Stat din Chișinău, apoi a urmat cursurile de muzeistică și studiu al artelor la Moscova și și-a făcut doctorantura la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei. A colaborat cu numeroase publicații în calitate de ziarist, a tradus peste 20 de cărți și este coautor a mai multor dicționare și enciclopedii. 

În 1989, a ținut cursuri de ortografie a limbii române pentru profesorii din diferite sate și orașe ale Republicii Moldova, precum și din nordul Bucovinei (reg. Cernăuți). A predat cursuri de limbă română la Universitatea de Stat „Ion Creangă” (1995-1997), de stilistică și cultivare a limbii la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (2004-2005).

Vlad Pohilă a fost prezent în topurile „Cei mai buni ziariști din R. Moldova„ din 2000 și 2003. Are un fișier biobibliografic în repertoriul (catalogul) internațional Who’s who în traducere și terminologie editat de Uniunea Latină (2002). A fost laureat al săptămânalului „Literatura și arta” – pentru publicistică (2003) și pentru știință (2007). 

Cunoscutul om de cultură a fost în ultima perioadă a vieții sale și autor al rubricii „Să vorbim corect, să vorbim românește” de la Radio România Chișinău. 


Preluat de la: Publika.md