Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

Documentarul „Pagini albe Basarabia” începe cu semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, arătând că nevoile de extindere a celor doi dictatori – Stalin și Hitler, cunoscuți ca „măcelarii Europei” au schimbat istoria țărilor est-europene pentru decenii înainte.

Pentru Basarabia, transformată imediat în „RSSM” și populației ei, „eliberarea” sovietică a însemnat teroare, foamete, deportări, mutilare istorică și identitară „după care nu ne-am revenit nici până acum”.

În documentar sunt prezentate imagini din arhivă, dar și amintiri recente ale unor foști deportați, deținuți politici, martori ai foametei organizate din 1946-1947. Documentarul este subtitrat în limba rusă

Din cauza ocupației sovietice, economia Republicii Moldova nu s-a dezvoltat. În prezent, salariul mediu este de trei ori mai mic decât în Uniunea Europeană, pensia – de cinci ori. Economia UE este cea mai mare din lume.


Preluat de la: Timpul.md