Guvernul a solicitat CEDO să-și revizuiască decizia din 18 februarie în dosarul Centrului comercial Gemenii după ce le-a restituit păgubașilor suma de 1,7 milioane de euro, ce constituie venitul ratat, prejudiciul moral și cheltuielile de judecată. Autoritățile de la Chișinău s-au abținut să execute decizia instanței europene în partea ce ține de restituirea a peste 40 la sută din imobilul în care este amplasat centrul comercial sau să le achite proprietarilor echivalentul de 2,1 milioane de euro.
În cererea semnată de agentul guvernamental la CEDO, Oleg Rotari, în adresa instanței europene, se invocă că păgubiților le-au fost acordate prea multe spații în Complexul Gemenii, că numărul de acțiuni a fost calculat greșit și că aceștea nu au avut în proprietate imobilele concrete care trebuie să le fie retrocedate.
Precizăm că agentul guvernamental a depus la 18 martie 2020 în Curtea Supremă de Justiție, peste o lună de la pronunțarea deciziei, cererea de revizuire a dosarului Gemenii din anul 2005, prin care cinci acționari au fost lipsiți de proprietate. Ulterior, Oleg Rotari a solicitat repetat amânarea examinării revizuirii.
Pe 19 mai 2020, agentul guvernamental a cerut din nou amânarea examinării revizuirii, pe o perioadă nedeterminată, pe motiv că a solicitat pe 11 mai 2020 CEDO rectificarea și revizuirea hotărârii din 18 februarie 2020. El a invocat că CEDO ar fi calculat incorect prejudiciul acordat reclamanților.
Solicitat de reporterii portalului Anticorupție.md, Mihail Lupu, avocatul celor despăgubiți de CEDO în dosarul Gemenii, a declarat că Guvernul încearcă să tergiverseze executarea deciziei prin deferite manevre. Apărătorul mai susține că după expirarea termenului de 3 luni oferit de Curtea Europeană pentru executare, Guvernul va trebui să plătească penalități de 200 de euro pe zi din buzunarul contribuabililor.
„Agentul guvernamental a solicitat Curții Europene suspendarea executării hotărârii, iar această solicitare a fost lăsată fără examinare. Este adevărat că CEDO a solicitat opinia clienților mei pe marginea cererii de revizuire a hotărârii. Aceasta este o procedură standard și nu vorbește nicidecum despre aparența de temeinicie a cererii agentului guvernamental. Termenul de retrocedarea a imobilelor către clienții mei a expirat pe 18 mai 2020. Sper că CSJ nu se va lăsa manipulată. În caz contrar, ea și nu agentul guvernamental va fi blamată public pentru neexecutarea hotărârii CEDO și plata dobânzilor pentru întârziere”, a spus Mihail Lupu.
În prezent, pachetul majoritar de acțiuni în SA Gemenii este deținut de Twins Estate SRL, care are doi fondatori, Grigore și Fevronia Roșca. Aceștia dețin și grupul de companii Rogob. Aceștea susțin că returnarea proprietăţii grevate de datorii va afecta securitatea altor raporturi juridice, iar repararea unui drept al unei persoane nu se poate realiza prin încălcarea unui alt drept al altei persoane.
Amintim că în februarie 2020, Guvernul de la Chișinău a fost obligat de instanța europeană să întoarcă reclamanților părţile de clădire care erau în proprietatea acestora până în 20 iulie 2005 și terenul aferent, care constituiau 36,55% din acţiunile SA Gemenii și să le achite despăgubiri de 1.500.000 de euro, 5.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10.000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.
Potrivit deciziei CEDO, dacă statul nu le poate returna partea din imobil, urmează să achite contravaloarea de 2.120.000 de euro.
Decizia CEDO a provocat critici dure în adresa sistemului judecătoresc din partea actualei guvernări. Ulterior, Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de rectificare a bugetului pentru anul 2020, care a fost aprobat de Parlament, în care s-a dispus ca suma de 28,6 milioane de lei, prevăzută pentru construcția unor sedii noi ale judecătoriilor din Cahul, Hâncești, Orhei, Căușeni și Edineț, să fie alocată pentru achitarea despăgubirilor celor patru câștigători la Curtea Europeană.
Preluat de la: Timpul.md