Discuţii la Davos: Convertirea birourilor în apartamente ar rezolva criza spaţiilor de locuit

Clădirile de birouri goale din întreaga lume ar trebui convertite în apartamente. În acest fel ar urma să fie rezolvată criza spaţiilor de locuit din multe ţări. Asupra acestui subiect s-au expus directorii mai multor companii imobiliare, care participă în aceste zile la Forumul Economic Internaţional de la Davos.

„Clădirile de birouri trebuie convertite în proiecte rezidenţiale. Vor deveni un spin în ochi şi problema trebuie rezolvată”, s-a expus Howard Lutnick, director general la firma de investiţii Cantor Fitzgerald.

Birourile sunt mai goale decât sugerează datele oficiale, în condiţiile în care majoritatea clădirilor generează în continuare venituri pentru proprietarii lor, au stabilit participanții. În plus, pe măsură ce contractele de închiriere expiră, oraşe precum New York vor avea un număr semnificativ de clădiri învechite şi există riscul să stea goale şi abandonate.

Oraşele ar putea avea însă un suflu nou dacă autorităţile publice ar fi dispuse să ofere sprijin financiar pentru convertirea clădirilor de birouri neutilizate în unele de apartamente. În plus, construcţia unor clădiri de locuit sustenabile este de asemenea o provocare,

„Spaţiile de locuit pentru cei cu venituri mici nu pot fi verzi, ele trebuie să fie ieftine. Acesta este un conflict major în toată lumea… şi este foarte dificil de rezolvat”, susţine Howard Lutnick.

Unii participanţi la Forum au accentuat, de asemenea, faptul că blocul cel mai prietenos cu mediul este cel care nu este construit. 

Forumul Economic de la Davos se va încheia mâine. 


Preluat de la: Publika.md