Directorul OMS, despre vaccinul anti-COVID: "Trebuie să împărțim cu toții vaccinul salvator în același timp"

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a tras un semnal de alarmă legat de vaccinul anti-COVID, declarând că cea mai rapidă soluție pentru terminarea pandemiei este ca toate țările să aibă acces la vaccin.

„Ne scufundăm sau înotăm împreună. Cea mai rapidă metodă de a încheia pandemia și de a accelera redresarea economică este să ne asigurăm că în toate țările sunt vaccinați unii oameni, nu toți oamenii din unele țări”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„COVID-19 nu poate fi înfrântă de fiecare țară separat și pe rând, trebuie să împărțim cu toții vaccinul salvator în același timp. Omenirea nu a mai avut vreodată de-a face cu o miza de intervenție salvatoare de vieți la nivel global.”, a completat și dr. Richard Hatchett, CEO CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations).

Peste 150 de țări, reprezentând 64% din populația lumii, au fost de acord să participe la COVID-19 Vaccines Global Access Facility sau Covax, care își propune să dezvolte și să distribuie 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârșitul anului viitor.

Conform planului, țările bogate și cele sărace reunesc bani pentru a oferi producătorilor garanții de volum pentru o listă de candidați la vaccin.

Până în prezent, 64 de țări cu venituri mai mari s-au înscris, au spus oficialii OMS, dar au adăugat că se așteaptă ca alte 38 să o facă în zilele următoare. În mod special lipsesc: Rusia, China și Statele Unite.

În acest sens, China nu a făcut niciun anunț. Casa Albă a declarat luna aceasta că Statele Unite nu se vor alătura , parțial pentru că administrația nu dorește să colaboreze cu OMS și, în schimb, va adopta o abordare simplă, scrie washingtonpost.com.


Preluat de la: Publika.md