Dinamica apelurilor de urgență la numărul unic de urgență 112 în luna februarie 

Fluxul de apeluri care nu poartă un caracter de urgență s-a redus cu aproximativ 9%, iar media zilnică de apeluri reale indică un număr de 3 650 de apeluri reale.

Cazurile din domeniul asistenței medicale reprezintă 75 la sută din numărul total de urgențe reale – 66 659 de apeluri, iar media zilnică referitoare solicitările medicală indică un număr de 2 298 de apeluri.
Cele mai solicitate urgențe medicale, conform clasificatoarelor evenimentelor sînt: hipertensiunea arterială, copil bolnav, boală nediagnosticată, dureri abdominale sau de spate, dureri toracice.

Cu referire la urgențele medicale, la numărul de urgență 112, sînt înregistrate zilnic sute de solicitări privind indexul de caz – copil bolnav. În luna februarie, au fost preluate peste 10 mii de solicitări legate de cazurile medicale privind intervențiile – copil bolnav, cu o medie zilnică de 391 de apeluri referitoare la cazurile – copil slăbit cu simptome neclare, copil agitat cu temperatură, copil slăbit cu dispnee, iritat sau febră, tuse, copil febril, dificultăți la deglutiție, inconștient, copil bolnav, gît roșu, suspiciuni de corp străin în căile respiratorii.

În perioada de referință, intervențiile de poliție reprezintă 22% din numărul total de urgențe care poartă un caracter de urgență – 20 194 de cazuri, iar media zilnică reprezintă un număr de 696 de apeluri.

Cele mai multe intervenții de poliție sînt contra vieții și sănătății persoanei, în domeniul transporturilor, patrimoniale, economice și contra familiei și minorilor.

Privind datele statistice referitoare la intervențiile de poliție, se atestă o creșterea a urgențelor cu privire la comerțul neautorizat, înregistrîndu-se 892 de solicitări, cu aproximativ 35% mai multe solicitări față de luna ianuarie anul curent. La fel, în perioada de referință oamenii au raportat mai multe jafuri ca ca în anul 2021.

Evenimentele referitoare la urgențele de pompieri indică 3% din solicitările reale – 1 973 de cazuri înregistrate la 112 cu o medie zilnică este de 68 solicitări.

În luna februarie, solicitările privind incendiile sînt în creștere cu aproximativ 30% față de luna ianuarie anul curent. Media zilnică înregistrată la numărul de urgență reprezintă un număr de 23 de apeluri privind solicitările de incendii.

De cele mai multe ori,coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice sau mijloacele de încălzire defecte și nesupravegheate, focul deschis, fumatul reprezintă cauzele generatoare de incendii de locuință.

Incendiile de vegetație, provocate din neatenție, imprudență sau intenționat se pot extinde și pot afecta suprafețe mari de teren, prejudiciind mediul. Este interzis de a utiliza focul deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată.

De menționat că, 112 este singurul număr care poate fi folosit de pe orice telefon fix sau mobil pentru a beneficia, gratuit, de serviciile de urgență (ambulanță, poliție și pompieri). Acest număr este rezervat doar apelurilor ce necesită intervenţia imediată a serviciilor de urgenţă.


Preluat de la: Noi.md