Din 1 aprilie, medicamentele și dispozitivele medicale compensate sînt prescrise și eliberate în sistemul informațional eRețeta

Odată cu acest sistem Medicii au acces la o bază de date despre toate rețetele pentru medicamente și dispozitive medicale compensate prescrise și eliberate, ceea ce va permite obținerea operativă a informațiilor actualizate. Astăzi, 2 aprilie ministra Sănătății, Ala Nemerenco a venit cu mai multe detalii despre sistemul informațional eRețeta.

„eRețeta electronică vine să scoată presiunea atît de pe sistemul medical cît și de pe pacient. eRețeta ușurează munca medicului. Cel mai important este că nu doar medicul de familie va putea prescrie rețete dar și multor altor categorii de medici, inclusiv toți specialiștii care sunt în serviciul ambulator. Totodată vor putea prescrie medicii urgentiști, cei care activează în asistența medicală paliativă și alte domenii. Se lucrează la adaptarea programului unic. Vom avea o hotărîre de Guvern nou, unde vom veni cu precizări”, ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Ala Nemerenco a adăugat că în special și populația rurală va avea acces mai liber la medicamente.

„Este foarte important că acest proiect coincide cu un alt proiect lansat de către Guvern care se numește Farmacie în satul tău. Astefel ca populația rurală care are un acces mult mai jos la procurarea și la primirea medicamentelor compensate vor avea acces. Scopul nostru este să creștem accesibilitatea la medicamente și anume la sistemul eRețeta care vine în acest timp va oferi posibilitatea mai largă a pacientului din zona rurală la medicamente. Este important ca populația să dețină un acces mai liber la meedicamente. eRețeta reduce riscul de erori medicale. Pacientul poate să se adreseze în baza buletinului de mai multe ori să-i fie eliberat medicamentul în special pentru pacienții cronici. Cunoaștem că în multe localități nu există suficienți medici, astel eRețeta vine să suplinească aceast circuit inutil de la medic la medic. Aceasta va scădea și rîndurile sub ușa medicilor. eRețeta este un element care demonstrează angajamentul nostru”, a declarat Nemerenco.

Directorul general al CNAM, Ion Dodon, la rîndul a declarat cîți pacienți au beneficiat de medicamente.

„ eRețeta a fost lansat cu succes. În prima zi de activitate în acest sistem 1300 de pacienți au beneficiat de medicamente și dispozitive compensate prin intermediul sistemului informațional rețeta electronică. Au fost eliberate peste 3000 de medicamente și dispozitive compensate. Valoarea medicamentelor depășește 550 000 lei. eRețeta permite ca pacientul să beneficieze direct. sînt foarte multe beneficii și creează un confort medicilor și pacienților”, spune directorul general al CNAM, Ion Dodon.


Preluat de la: Noi.md