Dicționarul înţepăturilor de insecte. Cum recunoști rănile provocate de căpușe, păianjeni, purici, țânțari sau ploșnițe (FOTO)

Atunci când o insectă ne înţeapă, ea ne introduce în organism anumite substanţe, precum enzime, proteine sau neurotransmiţători, care pot produce diverse reacţii – roşeaţă, mâncărime, senzaţie de căldură. În anumite situaţii, reacţiile produse de pişcăturile de insecte se pot extinde. De exemplu, de la nivelul mâinii, cuprinzând tot membrul superior până la umăr, acestea din urmă putând fi periculaose dacă nu le identificăm corect și nu le tratăm, scrie a1.ro.

Serviciul de Ambulanţă România a publicat pe pagina sa de Facebook un colaj cu cele mai frecvente înțepături cu care ne putem confrunta vara și pe care le putem recunoaște la o privire mai atentă. Identificarea insectei sau parazitului care ne-a provocat răni sau chiar tumefierea pielii este un proces extrem de important pentru a ști cum putem preveni infectarea sau răspândirea „vizitatorului”.

Nicolae Victor Hila, specialist în medicină generală din România, recomandă ca înainte de ieşirile în parc sau la pădure, locuri în care insectele mişună la tot pasul, să folosim produse farmaceutice, creme sau spray-uri, pentru a ţine la distanţă micile vietăţi.

„Efectul acestor produse durează între patru şi şase ore. Un alt aspect destul de important în prevenirea ciupiturilor de insecte este să evităm îmbrăcămintea de culoare galbenă. De preferat este cea de culoare albă. Îmbrăcămintea de culoare albastră ţine la distanţă ţânţarii”, adaugă dr. Hila, potrivit CSID.

Potrivit medicului, parfumurile cu aromă florală devin un magnet pentru insecte, astfel că se recomandă utilizarea celor cu arome „şterse”.

„Dacă am fost muşcaţi de vreo insectă, este indicat să folosim unguente antihistaminice, extrem de utile în combaterea pruritului cutanat, adică a senzaţiei de mâncărime, care se aplică pe zona afectată”, recomandă dr. Victor Hila.

Specialistul atrage atenţia asupra faptului că, dacă zona ciupită se umflă sau dacă apar fluctuaţii ale tensiunii arteriale, trebuie să ne prezentăm de urgenţă la medic, pentru a ni se administra un tratament medicamentos, deoarece riscul apariţiei şocului anafilactic este destul de mare.


Preluat de la: Publika.md