Determinarea gradului de dizabilitate și a capacității de muncă va fi digitizată

Serviciului de determinare a dizabilității și capacității de muncă urmează a fi digitizat. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de Guvern. 

Modificările au menirea de a simplifica procedura de depunere a documentelor pentru determinarea gradului de dizabilitate, crearea unui registru electronic și unic pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv a celor expertizate anterior, digitalizarea formularelor și transmiterea acestora prin intermediul canalelor digitale, facilitând semnificativ accesul beneficiarilor la serviciul de determinare a dizabilității, simplificarea procedurii de emitere a duplicatelor cu posibilitatea de a obține actele sau duplicatele acestora.

Totodată, noile măsuri vor asigura transparența și accesul la informarea persoanelor cu dizabilități privind deciziile/actele  administrative eliberate de către CNDDCM, ajustarea procedurii de contestare a deciziilor/altor acte administrative individuale, la prevederile Codului administrative, stocarea datelor în format digital, care va simplifica gestionarea dosarelor solicitanților, inclusiv istoricul cazului care va putea fi accesat ușor în procesul de examinare a unor petiții, inclusiv control sau reexpertizare.

Proiectul de hotărâre va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022. Până atunci, Agenția de Guvernare Electronică are sarcina de a digitaliza serviciul public „Determinarea dizabilității și capacității de muncă”.


Preluat de la: Publika.md