Detalii noi în dosarele „cimitirul Sfântul Lazăr”: CNA a aplicat sechestre în valoare de peste 2 milioane de lei

Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI) a CNA a aplicat sechestre în valoare de peste 2 milioane de lei în cauzele penale care vizează acţiunile ilicite ale mai multor persoane din cadrul administraţiei cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău.

Sechestrele au fost puse pe încăperi şi construcţii locative şi nelocative, pe mijloace de transport, dar şi un teren de construcţie. De asemenea, peste jumătate de milion de lei, din sechestrul total, a constituit bani în numerar.  

Amintim că, pe 1 septembrie, Centrul Naţional Anticorupţie a anunţat reţinerea a şase persoane din cadrul administraţiei cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău, cercetate pentru 142 de capete de acuzare, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă, trafic de influenţă şi escrocherie. Acestea erau bănuite că ar fi pretins sume ilegale de bani de la rudele răposaţilor, care urmau să obţină un loc de înhumare la cimitir.

Potrivit datelor anchetei, membrii grupului percepeau, în afară de taxa de stat pentru un loc de veci (1051 de lei ), plăţi suplimentare care se ridicau până la 5 000 sau 7 000 de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerveze un loc la cimitir pentru familie sau rude, la fel trebuiau să plătească dublu faţă de taxa de stat de 4612 lei.

În septembrie, ofiţerii CNA au efectuat percheziţii pe 22 de adrese – la sediul administraţiei cimitirului „Sfântul Lazăr”, la domiciliile şi în birourile de serviciu ale bănuiţilor –   şi au depistat probe relevante pentru dosar, inclusiv sume de bani.

În urma cercetărilor, lista bănuiţilor şi învinuiţilor a fost completată cu alţi figuranţi, iar în prezent 7 persoane au statut de învinuit şi 25 de bănuit.

Procuratura Anticorupţie conduce urmărirea penală. 


Preluat de la: Publika.md