DETALII NOI despre GRINDINĂ DEVASTATOARE de la Sireţ. Au fost distruse terenuri agricole şi peste 15 km de drum

Locuitorii satului Sireţi, raionul Străşeni sunt disperaţi. Ploaia abundentă de mieruri, însoţită de grindină, le-a distrus sute de hectare de culturi agricole şi a spălat mai multe drumuri. Şuvoaiele mari de apă au ajuns şi în câteva gospodării, iar localnicii au strâns nămolul
toată noaptea.

Valeriu Rebeja deține circa un hectar de viță-de-vie și o livadă de caişi. Bărbatul spune că se ocupă cu agricultura de 13 ani, dar este pentru prima când i se compromite toată roada.

„N-am avut niciodată așa ceva. O mai fost o ploaie, un vânt, o măi rupt , dar așa cu piatră n-o fost. Pur și simplu e fărâmat tot”, a spus Valeriu Rebeja, agricultor.

În mai puţin de o oră, tot ce au pus oamenii în grădini s-a făcut una cu pământul.

„Tot ce am avut aici: ceapă, pepeni, fasole, tot mi-o înnămolit, mi-o astupat, nu-i nimic. Grindina a fost foarte multă, şi vânt.. a fost strașnic”, a zis Parascovia Tudor.

„Era iaz: mi-o înecat tot: cartoafă, ceapă, usturoi, fasulă, patlajică, tot. Mi-o făcut prăpăd. Eu sunt invalid, eu nu știu cum să trăiesc. „

„Mi-o fărâmat în grădină și fasolele, și cartofii i-o înnămolit. Iaca acum a fost cea mai mare ploaie, vânt o fost aseară, tare ne-am speriat. „

„Ceea ce văd în plantația dată e un dezastru total. Nu numai că este afectată roada pe anul curent. O să fie consecințe și la anul viitor. Se vede, uitați-vă, vița e bolnavă, crăpată”, a declarat Mihai Mereneanu, inginer cadastral din Sireți.

Ploile abundente au distrus și peste 15 kilometri de drum din localitate, pentru reabilitarea cărora va fi nevoie de circa 70 de mii de lei. Primarul din Sireți spune că va încerca să ajute și agenții economici, care au înregistrat pierderi mari.

„Mergem prin câmpuri și analizăm care este impactul ploilor și pagubele pe care le-au suferit agenții economici sau producătorii agricoli din domeniul dat. Urmează să-i ajutăm”, a menţionat Leonid Boaghi, primarul satului Sireți.

De exemplu, o stradă din satul Cojușna s-a transformat într-un adevărat râu. Imaginile cu șuvoaiele de apă au fost postate pe reţelele de socializare.

CITEŞTE ŞI: Codul galben de grindină şi ploi şi-a intrat în drepturi. Grindina a făcut ravagii la Sireţi, iar la Comrat cerul s-a rupt şi apa a curs şiroaie (FOTO, VIDEO)


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie