Despre a ceea ce au convenit miniștrii de Externe din China și Rusia

Wang Yi, care este și membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC, a declarat că partea chineză îl felicită încă o dată călduros pe Vladimir Putin pentru realegerea sa în funcția de președinte al Rusiei.

China va continua să susțină Rusia în realizarea dezvoltării și ascensiunii sub conducerea președintelui Vladimir Putin și să sprijine poporul rus. Putin și va sprijini poporul rus în alegerea propriei căi de dezvoltare, a declarat Wang Yi.

Potrivit ministrului chinez de Externe, relațiile sino-ruse sînt de o importanță de neînlocuit pentru menținerea stabilității strategice globale. Menținerea și dezvoltarea adecvată a relațiilor sino-ruse este o alegere indispensabilă pentru cele două mari țări vecine și este în interesul fundamental al popoarelor lor.

Wang Yi a declarat că China este pregătită să colaboreze cu Rusia, ghidată de acordurile la care au ajuns cei doi șefi de stat, pentru a consolida asocierea planurilor de dezvoltare ale celor două țări și pentru a impulsiona cooperarea pragmatică în toate domeniile.

Serghei Lavrov a menționat că relațiile ruso-chineze se bazează pe respect reciproc, cooperare egală și dialog de încredere. Partea rusă aderă la principiul „o singură Chină” și este pregătită să colaboreze cu China pentru a menține contacte strînse la nivel înalt și pentru a aprofunda cooperarea practică în domeniul comercial, economic și în alte domenii.

Rusia sprijină Inițiativa de securitate globală și este pregătită să aprofundeze cooperarea cu China pe platforme multilaterale pentru a promova o ordine internațională mai echitabilă și mai democratică, a adăugat Serghei Lavrov.

Cele două părți au avut un schimb de opinii cu privire la criza ucraineană, conflictul palestiniano-israelian, situația din regiunea Asia-Pacific și alte chestiuni internaționale și regionale de interes reciproc.


Preluat de la: Noi.md