Deputat despre Ion Chicu: „Primul din istorie care PROMOVEAZĂ și ÎNCURAJEAZĂ deschis FUMATUL”

 

Acest prim-ministru este probabil primul din istorie care promovează și încurajează deschis fumatul! Sigur, au fost mulți care promovau pe ascuns interesele industriei, dar tupeul dlui Chicu nu prea are limite.

Cică vrea să mențină în „legalitate” comerțul tutunului, de parcă cineva l-ar interzice cu totul! De fapt, această prevedere care ar urma să intre în vigoare pe 20 mai 2020 vine să interzică expunerea vizibilă a produselor de tutun în vitrinele magazinelor, așa cum se întâmplă de ani buni în UE. Guvernul zice că magazinele nu pot să se conformeze acestor măsuri în perioada stării de urgență și vrea să amâne intrarea în vigoare cu un an. Explic totuși de ce această decizie este un proastă:

– Industria tutunului a avut la dispoziție 5 ani, repet, 5 ani, să se racordeze la această prevedere restrictivă (a fost votată în mai 2015). Argumentele că n-au avut timp sunt nule;

– Se invocă argumente că comercianții mici și mijlocii cu amănuntul vor avea de suferit pierderi financiare mari pentru a se racorda la interdicția respectivă, ceea ce nu este adevărat. Cunoaștem că marea parte a costurilor pentru ajustarea la noile cerințe de comercializare sunt și vor fi acoperite de importatorii/producătorii de produse din tutun.

– Din sursele noastre cunoaștem că majoritatea actorilor de pe piața produselor din tutun au fost pregătiți pentru a se conforma în timp la interdicția expunerii vizibile a produselor din tutun.

Orice argumente pe care le oferă Guvernul sunt irelevante și înșelătoare. Acesta trebuie să explice de ce a decis să meargă împotriva sănătății publice a cetățenilor și să pună în pericol eforturile de combatere a fumatului. Foarte tare sper că se vor răzgândi și nu vor trebui să dea socoteală cetățenilor.

Compromisul ar fi următorul: pentru marii retaileri (Kaufland, Nr. 1, Linella etc) să rămână data limită de 20 mai 2020, iar pentru comercianții mici, o amânare până pe 20 august 2020.

Radu Marian / facebook.com


Preluat de la: Timpul.md

 Fără categorie