Demisie la nivel înalt în Biserica Catolică, în urma unei anchete ordonate de Vatican

Papa Francisc a acceptat demisia înaintată la sfârşitul lunii aprilie de arhiepiscopul de Strasbourg, monseniorul Luc Ravel, criticat pentru comportament autoritar în funcţie, a anunţat sâmbătă Conferinţa Episcopilor din Franţa.

„Sfântul Părinte şi preşedintele Republicii (Emmanuel Macron – n.r.) au acceptat demisia din funcţie a monseniorului Luc Ravel”, a precizat Conferinţa într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

În regiunea Alsacia-Lorena (estul Franţei), este în continuare în vigoare Concordatul din 1801, iar arhiepiscopul de Strasbourg este numit de Vatican şi printr-un decret semnat de preşedinţia Republicii, publicat apoi în Monitorul Oficial.

„Sfântul Părinte l-a numit administrator apostolic de Strasbourg pe monseniorul Philippe Ballot, arhiepiscop-episcop de Metz”, se mai arată în comunicat. Se mai precizează că „scaunul episcopal este aşadar vacant, aşteptând nominalizarea următorului arhiepiscop” de Strasbourg, o dioceză care reprezintă circa 1,3 milioane de catolici.

Într-un comunicat transmis AFP pe 20 aprilie, monseniorul Ravel, care este vizat de o anchetă ordonată de Vatican după critici referitoare la adminstraţia sa – considerată solitară şi autoritară de anumiţi credincioşi, clerici şi colaboratori, a anunţat că şi-a depus „demisia la Sfântul Părinte” fără să precizeze motivele.


Preluat de la: Publika.md