decizii istorice luate pentru ca statele să-și poată proteja populația

Discuţiile în vederea ajungerii la un acord global privind pandemiile se vor încheia până în 2025, sau chiar mai devreme dacă este posibil, a anunţat, sâmbătă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează news.ro.

În ultimii doi ani, cele 194 de state membre ale OMS au negociat un acord prin care să fie sporită colaborarea între ţări înainte şi în timpul pandemiilor. Agenţia ONU a sperat că se va ajunge la un acord în această săptămână, dar discuţiile au trenat, pe fondul unor diferenţe profunde între ţările mai bogate şi cele mai sărace, în special în ceea ce priveşte problema vaccinurilor. Adăugarea unei noi categorii de “urgenţe pandemice”

Cu toate acestea, s-a ajuns la un acord separat pentru actualizarea Regulamentului sanitar internaţional (RSI), inclusiv adăugarea unei noi categorii de “urgenţe pandemice” pentru a acoperi cele mai importante crize sanitare care reprezintă o ameninţare internaţională. “Deciziile istorice luate astăzi demonstrează angajamentul comun al statelor membre de a-şi proteja populaţia şi populaţia globală de riscul reprezentat de urgenţele sanitare şi de viitoarele pandemii”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
După episodul Covid-19, acordul în curs de negociere – primul de acest tip – are ca scop să pregătească mai bine toate ţările lumii pentru viitoarele pandemii şi să le ofere mijloacele de a “răspunde în mod eficient şi echitabil”, potrivit OMS.


Preluat de la: Timpul.md