Decizia privind purtarea obligatorie a măștilor în spații publice deschise în municipiul Chișinău, atacată în instanță

Purtarea obligatorie a măștilor în spațiile publice deschise în municipiul Chișinău a fost atacată în instanță de către un birou de avocați din Capitală.

Potrivit avocatului Iulian Rusanovschi, purtarea măștilor în spații publice deschise este ilegală, instituită prin hotărârea Comisiei municipale Extraordinare in Sănătate Publica din 20 noiembrie.

”În primul rând, prin aceasta măsura se încalcă grav dreptul constituțional la liberă circulație și la viața privată, drepturi ce pot fi îngrădite doar prin legi adoptate de Parlament (conform Deciziei Curții Constituționale nr 18 din 23.06.2020). Mai apoi, prin această Hotărâre nu se urmărește lupta cu răspândirea COVID-19, din simplu motiv că în viziunea Comisiei, oamenii pot purta orice fel de măști â(cârpe), important e ca sa aibă ceva peste gură. Oamenii poarta aceeași masca săptămâni întregi și se intoxica de la mizeria depusă pe ea”, susține Rusanovschi.

Potrivit avocatului, cei care vor să lupte cu acest virus, trebuie să întărească imunitatea grupului de risc (persoane peste 50 de ani), prin compensarea preparatelor medicamentoase ce conțin vitamine, zinc și prin alte metode similare. ”Nu poți lupta cu un virus prin metode disperate, barbare și bolșevice. În țări ca Bulgaria, Danemarca, Suedia, Olanda, unda măștile nu sunt obligatorii nici in Spatii închise, rata îmbolnăvirilor este net inferioară fata de R. Moldova”, consideră Iulian Rusanovschi.

Prin urmare, biroul de avocați conduse de acesta solicită în instanță anularea Hotărârii în cauză.

CITEȘTE ȘI Masca de protecție devine obligatorie în Chișinău și în spațiile deschise

 

 

 

 


Preluat de la: Publika.md