De ziua de naştere a marelui poet Grigore Vieru, preşedintele Maia Sandu a îndemnat copiii să-i cunoască poeziile

De ziua de naştere a marelui poet Grigore Vieru, preşedintele Maia Sandu a îndemnat copiii să trimită scrisori la Președinție, în care să descrie cartea lor preferată. Mesajul a fost postat pe pagina de Facebook a şefului statului.

„Dragi copii,

Azi e ziua de naștere a unui poet care îmi place foarte mult – Grigore Vieru. Din păcate, el nu mai este printre noi, dar este omul care a reușit să-și păstreze în suflet copilul pentru toată viața. Vă încurajez să-i cunoașteți poeziile și biografia.

Știu că multora dintre voi le plac cărțile. Poveștile, poeziile, istoriile captivante și aventurile cu eroi și călătorii. Și mie îmi plac – mi-a plăcut să citesc de mică.

De ziua lui Vieru, vreau să-mi spuneți voi ce cărți vă plac. Vă invit să-mi trimiteți scrisori în care să-mi scrieți cine este autorul vostru preferat, care e cartea îndrăgită și de ce vă place ea.

Aștept scrisorile voastre, semnate „Cartea mea preferată”, pe adresa poștală:
Președinția Republicii Moldova
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, 154
MD-2073, Chișinău”, se menţionează în postarea preşedintelui Maia Sandu.

Amintim că astăzi îndrăgitul poet ar fi împlinit vârsta de 86 de ani. Grigore Vieru s-a născut în data de 14 februarie 1935, în satul Pererîta, raionul Briceni. În anul 1957 debutează editorial cu o plachetă de versuri pentru copii, „Alarma”. Grigore Vieru a fost cel care, împreună cu artistul plastic Lică Sainciuc, a dat viaţă cunoscutului Abecedar „Albinuţa”, carte de căpătâi pentru mai multe generaţii de copii. În 1988, poetul a fost premiat cu cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.

În data de 16 ianuarie 2009, Grigore Vieru a suferit un grav accident rutier și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. Poetul s-a aflat într-o stare critică, având șanse minime de supraviețuire. A încetat din viață în data de 18 ianuarie, în urma unui stop cardiac.


Preluat de la: Publika.md