De la maternitate, la psihiatrie: O femeie din Soroca a ajuns la ospiciu la trei zile după ce a năsut

Cel mai frumos moment din viaţa unei mame, naşterea unui copil, s-a transformat într-un adevărat coşmar pentru o femeie din oraşul Soroca. A doua zi după ce a adus pe lume un băieţel perfect sănătos, aceasta a fost testată pozitiv cu noul tip de coronavirus şi a fost transferată de la Soroca, la Spitalul din Bălţi pentru ca ulterior să fie despărţită de bebeluş şi dusă la ospiciu. Rudele femeii dau vină pe medici, care, spun ei, au manifestat un comportament urât iar în acest mod, i-au indus o stare de psihoză.

Soţul femeii povesteşte că şi-a dus nevasta la maternitate în data de 21 iulie, iar înainte de a fi internată i s-a făcut testul la COVID-19. În aceeaşi zi ea a născut, iar a doua zi i-a venit rezultat pozitiv, aşa că trei zile mai târziu, femeia şi bebeluşul au fost transferaţi într-o secţie specializată în tratarea gravidelor şi lăuzelor diagnosticate cu noul tip de coronavirus.

În data de 13 august, femeia a ajuns la Spitalul de Psihiatrie din Bălţi.

Medicii, însă, neagă aceste acuzaţii. Vicedirectorul Spitalului din oraşul Bălţi, Ala Condrea, spune că decizia de a transfera pacienta la Spitalul de Psihiatrie a fost luată de consiliul medical deoarece femeia avea tulburări grave de comportament.

ALA CONDREA, vicedirectorul spitalului din Bălți:
„A suferit şi cadrele medicale, şi au suferit şi pacientele care se aflau în salon cu pacienta, plus în saloanele vecine. Ea a devenit necontrolabilă. Din anamneză, pacienta a mai avut anterior, la domiciliu, şi până la Covid careva dereglări de comportament de genul respectiv care au fost ascunse şi nu au fost puse în evidenţă nici de rude, nici de pacientă.”

Directorul Spitalului de Psihiatrie din Bălţi, Valentina Şchiopu susţine că femeia a dezvoltat o tulburare psihotică după naşterea copilului care s-a agravat inclusiv pe fonul infectării cu noul tip de coronavirus.

VALENTINA ŞCHIOPU, directorul Spitalului de Psihiatrie din Bălţi:
„Din comportamentul pe care îl prezenta, ea în primul rând prezenta periculozitate pentru sine. Nu excludem că prezenta pericol şi pentru copil.”

Medicii psihiatri spun că starea de sănătate a pacientei s-a ameliorat, iar testul repetat la COVID-19 a ieşit negativ, aşa că, în următoarele zile, ea ar putea fi externată. Pe lângă băieţelul pe care l-a adus pe lume, femeia mai are o fetiţă de 5 ani. În prezent, ambii copii se află în grija tatălui şi a bunicilor.


Preluat de la: Publika.md